Miody naturalne cieszą się w Polsce od lat wysokim zainteresowaniem. Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktu, preferując rodzime lokalne pasieki. Mogą też przebierać w wielu rodzajach miodu, powstającego z nektaru pochodzącego z kwiatów różnych gatunków roślin. Jednym z najciekawszych wariantów tego wartościowego przysmaku jest miód słonecznikowy.
Miód słonecznikowy – bogactwo smaku i witamin
Miód słonecznikowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów słonecznika. Do niedawna był on rzadko spotykany w polskich pasiekach, jednak ostatnio, w związku z coraz szerszą uprawą tej rośliny oleistej, znacznie zyskuje na popularności. Cechą charakterystyczną miodu słonecznikowego jest dosyć intensywna jasnożółta barwa, nabierająca z czasem złocistego odcienia. W toku krystalizacji przybiera on konsystencję drobnoziarnistą, dzięki czemu kryształki nie są wyczuwalne w trakcie jedzenia. Przede wszystkim jednak miód ze słonecznika wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowymi wartościami prozdrowotnymi.
Jak smakuje miód słonecznikowy?
Miód słonecznikowy ma bardzo łagodny i delikatny smak. Jego subtelna słodycz przełamana jest wyczuwalnymi kwaskowymi nutami i owocowym posmakiem. Ten pszczeli przysmak jest bardzo lubiany przez dzieci, gdyż zachowuje miękkość i gładką konsystencję nawet w wersji skrystalizowanej.
Właściwości prozdrowotne miodu słonecznikowego
Miód słonecznikowy to skarbnica witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, flawonoidów i enzymów. Dzięki zawartości tylu cennych substancji wykazuje on działanie:
- antybakteryjne
- przeciwzapalne
- przeciwbólowe
- przeciwgrzybicze
- antyoksydacyjne
- prebiotyczne
Dodany do herbaty jest skutecznym remedium na ból gardła. Łagodzi stany zapalne w organizmie, przyspiesza leczenie infekcji i wzmacnia odporność. Jego właściwości oddziałują pozytywnie na układ krążenia, mogą obniżać poziom tzw. złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie tętnicze. Miód z kwiatów słonecznika może również przeciwdziałać rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka, a także działać ochronnie na błony śluzowe w układzie pokarmowym. Miód słonecznikowy bywa traktowany jako naturalny prebiotyk – ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie jelit i proces trawienia.
Miód słonecznikowy – zastosowanie
Miód ze słonecznika z uwagi na swoje właściwości zdrowotne jest rekomendowany do włączenia do swojej codziennej diety. Warto wykorzystywać go jako dodatek do:
- herbaty,
- ciepłych naparów ziołowych lub owocowych,
- owsianek i płatków śniadaniowych,
- jogurtów i twarożków,
- sosów do sałatek,
- pieczywa.
Ten rodzaj miodu doskonale nadaje się również do stosowania zewnętrznie na skórę, na przykład jako składnik upiększających maseczek, zwłaszcza przy problemie trądziku, wyprysków i podrażnień.