Miody naturalne cieszą się w Polsce od lat wysokim zainteresowaniem. Świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktu, preferując rodzime lokalne pasieki. Mogą też przebierać w wielu rodzajach miodu, powstającego z nektaru pochodzącego z kwiatów różnych gatunków roślin. Jednym z najciekawszych wariantów tego wartościowego przysmaku jest miód słonecznikowy.

Miód słonecznikowy – bogactwo smaku i witamin

Miód słonecznikowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów słonecznika. Do niedawna był on rzadko spotykany w polskich pasiekach, jednak ostatnio, w związku z coraz szerszą uprawą tej rośliny oleistej, znacznie zyskuje na popularności. Cechą charakterystyczną miodu słonecznikowego jest dosyć intensywna jasnożółta barwa, nabierająca z czasem złocistego odcienia. W toku krystalizacji przybiera on konsystencję drobnoziarnistą, dzięki czemu kryształki nie są wyczuwalne w trakcie jedzenia. Przede wszystkim jednak miód ze słonecznika wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowymi wartościami prozdrowotnymi.

Jak smakuje miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy ma bardzo łagodny i delikatny smak. Jego subtelna słodycz przełamana jest wyczuwalnymi kwaskowymi nutami i owocowym posmakiem. Ten pszczeli przysmak jest bardzo lubiany przez dzieci, gdyż zachowuje miękkość i gładką konsystencję nawet w wersji skrystalizowanej.

Właściwości prozdrowotne miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy to skarbnica witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, flawonoidów i enzymów. Dzięki zawartości tylu cennych substancji wykazuje on działanie:

  • antybakteryjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe
  • przeciwgrzybicze
  • antyoksydacyjne
  • prebiotyczne

Dodany do herbaty jest skutecznym remedium na ból gardła. Łagodzi stany zapalne w organizmie, przyspiesza leczenie infekcji i wzmacnia odporność. Jego właściwości oddziałują pozytywnie na układ krążenia, mogą obniżać poziom tzw. złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie tętnicze. Miód z kwiatów słonecznika może również przeciwdziałać rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka, a także działać ochronnie na błony śluzowe w układzie pokarmowym. Miód słonecznikowy bywa traktowany jako naturalny prebiotyk – ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie jelit i proces trawienia.

Miód słonecznikowy – zastosowanie

Miód ze słonecznika z uwagi na swoje właściwości zdrowotne jest rekomendowany do włączenia do swojej codziennej diety. Warto wykorzystywać go jako dodatek do:

  • herbaty,
  • ciepłych naparów ziołowych lub owocowych,
  • owsianek i płatków śniadaniowych,
  • jogurtów i twarożków,
  • sosów do sałatek,
  • pieczywa.

Ten rodzaj miodu doskonale nadaje się również do stosowania zewnętrznie na skórę, na przykład jako składnik upiększających maseczek, zwłaszcza przy problemie trądziku, wyprysków i podrażnień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.