Kuchnia turecka jest znana i lubiana na całym świecie – większość z nas przynajmniej raz w życiu spróbowała słynnego kebaba, hummusu, czy chałwy. Przysmaki z bliskiego wchodu są niezwykle aromatyczne i przepełnione licznymi nutami smakowymi. Poznaj najciekawsze propozycje pysznych potraw w tureckim stylu.

Najsmaczniejsze potrawy z Turcji

Kuchnia turecka stanowi połączenie orientu oraz greckich wpływów. Można w niej odkryć liczne tradycje wywodzące się z Azji, Europy oraz Półwyspu Arabskiego. Wszyscy kojarzymy kebab – to danie ma ponad 20 rodzajów, a jego podstawę stanowi baranina albo jagnięcina pieczona na pionowym lub poziomym ruszcie.

Wybierając się do tureckiej restauracji warto spróbować na przykład dania Urfa, przyrządzonego z mielonego mięsa w formie długiego cylindra. To propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Zwolennicy klasyki z pewnością docenią turecką wersję karkówki, czyli potrawę Kuzu Pirzola z jagnięciny. Soczyste i aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, a ryż pilaw oraz grillowane warzywa stanowią idealne dopełnienie kompozycji. Warto zwrócić uwagę na tradycyjne, małe pierożki zwane Manti – nadzienie z mięsa wołowego świetnie komponuje się z jogurtem czosnkowym oraz olejem z płatkami chili. Najlepszych smaków bliskiego wschodu wcale nie trzeba szukać daleko – kuchnia turecka w Warszawie prężnie się rozwija, a jej cudowne potrawy niezmiennie zachwycają Polaków.

Tureckie przysmaki dla wegetarian

Chociaż tureckie dania kojarzą się głównie z grillowanym mięsem, to wegetarianie również znajdą coś dla siebie w tej aromatycznej kuchni. Warto spróbować chrupiącej pizzy Pide ze szpinakiem, białym i żółtym serem, pieczarkami, cebulą i pomidorem. Miłośnicy pikantnych smaków mogą sięgnąć po Kırmızı Köz Biber, czyli grillowane papryczki z serowym farszem. Jednym z ciekawszych dan bezmięsnych jest turecki Mücver. To naleśniki ze świeżych cukinii z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw.

Kuchnia bliskiego wschodu słynie z przepysznego hummusu w różnych odsłonach:

  • w wersji klasycznej,

  • podawanego na ciepło,

  • z dodatkiem bazylii, buraka lub awokado.

Weganie mogą skosztować również pysznego Falafelu, czyli smażonych lub grillowanych kuleczek z mielonej ciecierzycy.

Pomysł na romantyczną kolację w tureckim klimacie

Przysmaki z bliskiego wschodu są niezwykle aromatyczne i pełne przeplatających się smaków. Degustacja potraw w towarzystwie ukochanej osoby to wspaniałe przeżycie – najwięcej radości sprawia wspólne odkrywanie dań przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy. Kuchnia turecka w Warszawie to prawdziwy raj dla smakoszy! Warto wybrać się do dobrej restauracji wraz z drugą połówką lub z przyjaciółmi. Pyszne potrawy sprawią, że choć na parę chwil przeniesiemy się myślami do pięknej i słonecznej Turcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.