Spośród chwastów, które zarastają często pola w naszym kraju, znajduje się zaślaz pospolity, jest to gatunek jednoroczny, który wschodzi późną jesienią, w tym przypadku temperatura powinna wynosić powyżej 10 stopni, a optymalne warunki do kiełkowania to około 25 stopni Celsjusza.
Jest to roślina, która potrafi wytworzyć do 15 000 nasion, które charakteryzują się bardzo długą żywotnością. Zatem jest to roślina, którą trudno wyeliminować z naszych upraw. Jednak obecnie możemy zastosować bardzo zaawansowane herbicydy selektywne, które oddziałują na tego rodzaju gatunki, dzięki czemu możemy chronić nasze uprawy.
Zaślaz pospolity w uprawach rolniczych
Obecnie jest to chwast, który występuje bardzo powszechnie, możemy znaleźć go w uprawach burakach czy też kukurydzy. W przypadku występowania w buraku cukrowym może powodować pewne utrudnienia podczas zbiorów, dlatego też będziemy musieli szybko usuwać tego rodzaju chwasty. Z pewnością jest to roślina, która będzie konkurowała z roślinami uprawnymi, dlatego też powinniśmy zadbać o eliminację już na wczesnym etapie kiełkowania. Jeżeli zidentyfikujemy występowanie tego rodzaju chwastów w naszych uprawach, powinniśmy zastosować odpowiedni herbicyd. Naturalnie możemy zakupić herbicydy, które będą działały na różne etapy rozwoju tego rodzaju chwastów. W tym przypadku, biorąc pod uwagę dużą ilość nasion, powinniśmy stosować herbicydy doglebowe wczesną wiosną, które będą powodowały spowolnienie rozwoju. Dzięki temu rośliny uprawne będą miały odpowiednie warunki do szybszego wzrostu w pierwszej fazie. Dodatkowo także możemy zauważyć, iż herbicydy nie zawsze w całości usuną występowanie zaślaza w naszych uprawach, dlatego też będziemy mogli dodatkowo wykorzystać herbicydy działające na liście i łodygi, dzięki czemu będziemy mogli skutecznie pozbywać się tego typu chwastów z naszych upraw. Warto zwrócić uwagę, iż zaślaz pospolity jest rośliną, która może być dość wysoka, dorastać do 150 cm, dlatego też może konkurować o światło także z roślinami uprawnymi, które wyrastają na większe wysokości.