Miejsc, w których można zjeść dobry kebab, jest niewiele. Mimo że na każdym kroku widzimy reklamy punktów gastronomicznych, które oferują ten tradycyjny turecki smakołyk. Wielu restauratorów zastanawia się, jak odkryć ten wyjątkowy przepis, który sprawi, że jego kebab będzie nie tylko smaczny, ale który spowoduje, że będzie się wyróżniał na gastronomicznej mapie całej okolicy. Okazuje się, że przepis nie jest skomplikowany. Kluczem do powodzenia w przyrządzaniu wyśmienitego kebab jest po prostu wysoka jakość składników. Należy wybierać świeże mięso, świeże warzywa i dobrej jakości sosy. Następnie, bardzo ważna jest staranność wykonania, czystość oraz dobry sos.
Odpowiednie mięso i sos
Aby kebab był soczysty i smaczny, mięso powinno być odpowiednie przygotowane. Możesz je marynować w ulubionych przyprawach, np. przyprawa do kebaba, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Następnie grilluj lub piecz mięso, aż będzie dobrze zrumienione z zewnątrz, ale nadal soczyste wewnątrz. Sosy są nieodłączną częścią kebaba i mogą bardzo wpływać na smak potrawy. Wybierz takie sosy, które dobrze komponują się z mięsem i warzywami, takie jak czosnkowy sos, jogurtowy sos lub ostrzejsze opcje, np. sos chilli. Bardzo ważne jest też idealne przypieczenie chleba – chrupiący chleb to ważna część kebaba. Przed podaniem kebaba, warto przypiec chleb na dobrej jakości grillu, aby był chrupiący z zewnątrz, ale miękki w środku.
Warzywa i dodatki do kebaba
Kebab nie byłby też kompletny bez różnorodnych dodatków i warzyw. Standardowe dodatki to np. sałata, plasterek pomidora i cebula. Możesz również dodać dodatkowe warzywa, takie jak ogórek, papryka czy kiszone ogórki, aby dodać świeżości i chrupkości.
Aby kebab był smaczny i niekłopotliwy w jedzeniu/przegryzaniu, ważna jest też odpowiednia technika składania go. Rozłóż chleb na płaskiej powierzchni, połóż na nim mięso i warzywa, a następnie delikatnie zroluj go, trzymając wszystko razem. Istotne jest również, aby kebab serwować świeżo i ciepło – najlepiej jest podać kebaba od razu po przygotowaniu, kiedy jeszcze jest ciepły i smaczny. Świeżo przygotowany kebab smakuje najlepiej! Pomoże nam w tym odpowiednia maszyna do kebaba – tutaj trzeba zainwestować solidnie i wybrać rozważnie. Tylko najlepszej jakości sprzęt pozwoli nam dobierać temperaturę opiekania ściśle pod nasze dyktando, bez przypalania.
Jakie pieczywo jest najlepsze do zrobienia kebaba?
Tradycyjnie w kebabach stosuje się chleb tortilla, który jest cienki, elastyczny i łatwy do zawinięcia w formę kebaba. Innym popularnym wyborem jest pita – jest to miękki, płaski chleb, który można napełnić różnymi składnikami i zwinąć w rolkę. Można też spróbować innych rodzajów chleba, takich jak lavash, naan lub chrupiący chleb bagietka, aby odkryć, który najbardziej Ci odpowiada.